Pågående projekt

Lady of the Lake

LADY OF THE LAKE varför är män rädda för kvinnor med makt?

Ett projekt som forskar i könsmaktsordningen – historiskt, interkulturellt och lokalt.

Under våren 2018 har Awake Projects tillsammans med Skådebanan Västmanland ordnat samtalsträffar som berör könsmaktsordningen både historiskt och i nutid. Samtalen har lärt oss om myternas uppkomst och berättandets betydelse för samhället, kvinnlig stridskonst, persisk sångkonst och hur metoo-rörelsen behandlas inom juridiken. Under hösten 2018 sammanfattades samtalsträffarna i en turnerande utställning av designern Alex Berry och visades i länet under september.

Nu är det äntligen urpremiär för Teaterföreställningen Lady of the lake. Följ med på en tankeväckande resa där saga möter verklighet. En mytisk familjeföreställning med musik, rörelse och dramatik på både svenska och arabiska.

En advokat med alldeles för många #metoo ärenden på sina axlar och tre väsen ur legenden om Kung Arthur och Lady of the Lake. Vad har de med varandra att göra? En kvinnlig kraft som hållits under ytan är på väg att bryta fram och vi placeras i gränslandet mellan två världar.

1/12 kl. 18.00
2/12 kl. 15.00
6/12 kl. 18.00
9/12 kl. 15.00 och kl. 18.00

KÖP BILJETTER hos Kulturbiljetter
https://kulturbiljetter.se/evenemang/3693/lady-of-the-lake/

Vid frågor, kontakta Kulturbiljetters kundtjänst på info@kulturbiljetter.se, 08 – 50 25 40 80.

—————————————————————-

SPELTID: 60 minuter
SPELPLATS: Växhuset, Västerås

MANUS: Amanda Högberg och Conny Petersén
BASERAT PÅ EN SAGA AV: Ola Wauge

MEDVERKANDE: Hanna Björck, Maria Sendow, Mustafa Alshihawi & Magnus Jacobsson
REGI: Christopher Sivertsen
DESIGN: Alex Berry
LJUSDESIGN: Guillaume Pissembon
REGIASSISTENT: Johan Bark
DRAMATURG: Kerstin Helsing

I samarbete med:
Skådebanan Västmanland, Växhuset Västerås, Västerås stad, Region Västmanland.

Läser du böcker?

Om svaret på den frågan är nej så är du inte ensam. Överallt pratas det om hur viktigt det är att läsa – och det är det. Men det finns många hinder i vägen för läsandet: tidsbrist, språksvårigheter, ovana och ointresse är några av dem. Därför vill vi visa andra vägar än den traditionella pappersboken. En bok är en bok oavsett om du läser den hemma eller lyssnar på den på jobbet. Vi tror att den muntliga berättelsen är djupt mänsklig och fortfarande högst relevant och vi tror att arbetsplatser är utmärkta arenor för kultur. Vi tror helt enkelt på ljudboken – på och utanför jobbet.

Med Ljudboken på jobbet vill vi avdramatisera läsandet och väcka läslusten genom att stärka deltagarnas identitet som läsare. Inom ramen för projektet kommer vi att arbeta läsfrämjande med bibliotekets ljudboksapp Biblio som erbjuder gratis e-ljudböcker till alla. Men vi vill inte nöja oss där! Är ni flera på jobbet som vill börja prata om böcker ni lyssnat på eller kanske passa på att träna på språket? Vill ni att en författare besöker ert fackliga möte eller arbetsplats? Har du tankar kring hur man kan arbeta med ljudboken på just din arbetsplats? Genom vara med i projektet kan ni delta i samtalsgrupper, studiecirklar, författarbesök samt få en bra introduktion till hur man använder Biblio. Tveka inte, delta i Ljudboken på jobbet.

Vi riktar oss till fackförbund och arbetsplatser som anser att kultur är en viktig beståndsdel och vill avsätta några timmar för läsfrämjande insatser! Intresserad? Hör av er så berättar vi mer och bjuder in till ett informationsmöte i början av hösten 2018.

Kontaktperson för Ljudboken på jobbet: Åsa Eliasson, bibliotekarie | tfn: 021-39 46 74 | e-post: asa.marie.eliasson@vasteras.se

Den 20 oktober 2018 inviger vi den första Litteraturfestivalen på Västerås stadsbibliotek!

Klockan 10.00 slår vi upp huvudbibliotekets portar och kommer under hela dagen bjuda Västeråsarna på en festival i litteraturens och läsandets tecken. En heldag med det litterära samtalet i fokus. Vi vill genom litteraturfestivalen stärka den lokala identiteten och öppna upp mot världen och utlovar en blandning av litterära godbitar och något för alla åldrar.

Biblioteket fylls av utställare, barnaktiviteter, föredrag och en öppen scen där författare själva kan presentera sina böcker och avslutas med författarbesök i Hörsalen på huvudbiblioteket. I år får vi bland annat besök av Elise Karlsson, aktuell med ”Gränsen” som är uppföljare till kritikerhyllade romanen ”Linjen”, Åsa Linderborg, författare och kulturredaktör som är aktuell med ”Det populistiska manifestet” samt Marie Björk som pratar om sin bok om jämställt föräldraskap – ”Vi ska ha barn”. Fullständigt program kommer senare.

Västerås litteraturfestival är ett samarrangemang mellan Västerås stadsbibliotek, ABF Västerås och Skådebanan Västmanland.

Kontaktuppgifter: stadsbibliotek@vasteras.se Fredrik Cattani – telefon: 021 39 46 73 Åsa Eliasson – telefon: 021 39 46 74

HöstFolk 2018 3/11

Boka denna helg ! Det blir ett fullspäckat program hela helgen med mycket dans och musik. Det börjar redan på fredag kväll med ”Nya Folkligt Värre” sedan blir det då HöstFolk på Växhuset under lördagen. Betoning på festivalen ska vara på det västmanländska kulturarvet. Medverkande: Carina Normansson, Josefina Paulson, sånggruppen Danaros, Bengan Janson, Per Gudmundson m fl.
Aktiviteter: Konserter, kul för barnen, dans till spellista mm mm.
Arr: Västmanlands Spelmansförbund, Skådebanan Västmanland, Kulturföreningen Tillsammans.

Barnoperan ”Bland älvor och troll i Operaskogen” är tillbaka! Under 2014, 2015 och 2016 spelades  den då nyskrivna barnoperan i Pettersbergsskogen i Västerås. Nu är den tillbaka under juni för att fler barn ska få möjlighet att uppleva opera i naturen.

Vad är det som har hänt i skogen? Skogsvarelserna har råkat illa ut, och det måste vara Någons fel!
Skogsälvans långa hår är ett enda fågelbo av trassel-kladd! – Det måste vara det stökiga Bergatrollet som är skyldigt!
Men Bergatrollet har också problem, någon har förstört hans fina pelargoner! – Det måste vara den slarviga Vätten som varit här och sabbat!
Men kan man tänka sig, Vätten har också utsatts för vandalisering, hennes vättemysiga sovplats har utsatts för ett attentat. Så o-vättigt! Det måste vara den fjantiga Skogsälvan som alltid skall ha det så ”fint” och ”pyntat” överallt…
Faktum är dock att ingen av skogsvarelserna är skyldig till eländet. Kanske barnen i publiken kan hjälpa till att lösa deras problem?

”Bland älvor och troll i operaskogen” är en opera för barn från 3-100 år. Här flyttas operamusiken ut i en ny och spännande miljö – skogen. Med musik av Mozart, Verdi och Lehár.

Läs mer om OperaRop på www.operarop.se